
[addtoany]
Stadig flere yrkesbygg, som skoler, kontorer og næringsbygg, går over til varmepumpebasert oppvarming. Det handler ikke bare om lavere strømregninger – varmepumper er også et effektivt klimatiltak og en investering i framtidsrettet drift.
Hvordan fungerer en varmepumpe?
– En varmepumpe henter varmeenergi fra omgivelsene – luft, jord eller vann – og overfører den inn i bygget, sier Frank Pettersen, Rør og Varme AS. Den bruker elektrisitet til å drive prosessen, men gir mye mer varme tilbake enn det den forbruker i strøm.
I et typisk yrkesbygg kan én kilowattime elektrisitet gi tre til fem kilowattimer varme. Det betyr: mindre strømbruk, reduserte driftskostnader og lavere klimagassutslipp.
Hvorfor passer varmepumper godt i yrkesbygg?
– Yrkesbygg har ofte jevnt og forutsigbart varmebehov – noe som passer perfekt for varmepumper sier Pettersen. Samtidig har mange større arealer og tekniske rom som gjør det enklere å installere effektive systemer, som f.eks. væske-til-vann varmepumper (bergvarme) og luft-til-vann løsninger med varmedistribusjon gjennom radiatorer eller gulvvarme.
I tillegg gir varmepumper komfortable temperaturer året rundt – noen kan også brukes til kjøling i varme sommermåneder.
Miljøgevinst – både lokalt og globalt
Ved å gå over til varmepumpebasert oppvarming i yrkesbygg, oppnår man:
- Redusert behov for strømproduksjon og nettkapasitet
- Mindre belastning på natur og kraftsystem
- Bedre inneklima og energieffektiv drift
Dette gir konkrete bidrag til klimamål – uten at det går på bekostning av komfort eller funksjon.
Stort potensial i yrkesbygg
Mange norske yrkesbygg har et stort potensial for å kutte energibruken og få bedre inneklima – uten store inngrep. En energivurdering eller kartlegging av varmepumpeløsninger er et godt første steg.
Trenger du hjelp til energikartlegging eller en prat om energieffektivisering, ta gjerne kontakt med LeanEnergi på e-post eller 990 05 570!