Rangeringstallet for innvilget støtte fra Enova har falt over tid. Det betyr at konkurransen om midlene har økt. (Foto: kia/ms.)
Konkurransen har blitt tøffere
Hardere konkurranse om Enovas midler stiller nye krav til deg som søker. Les hvordan du møter konkurransen – og vinner den.
Morten Stene

[addtoany]

Det har blitt merkbart tøffere å få støtte fra Enova til energiforbedringstiltak til yrkesbygg. Men hva betyr egentlig det – og hva skal til for å lykkes?

Hvordan skjer rangeringen?
Enova rangerer søknadene i hver utlysningsrunde. Prosjektene blir rangert ut fra hvilken score de får, og så blir de beste prosjektene innvilget inntil budsjettet for støtte er oppbrukt.:

OVER TID har grensen for innvilget støtte falt, noe som betyr at konkurransen om midlene har økt.

Rangeringstall = Søkt støttebeløp / (mål for energiforbedring kWh * mål for energiforbedring %)

– Jo lavere dette tallet er, desto bedre plassert blir søknaden, sier Joar Nyborg, LeanEnergi.  Det betyr at prosjekter som søker om lite støtte per kilowattime energibehov, stiller sterkest i konkurransen.

Konkurransen har blitt tøffere
Konkurransen om støttemidlene har blitt hardere. Det har vært 10 utlysningsrunder og det er en klar utvikling med mer konkurranse om støttemidlene.

Ordningen har blitt bedre kjent, flere søker, og prosjektene er mer gjennomarbeidet. For å nå opp må man levere enda bedre forhold mellom støttebehov og energireduksjon enn før.

Hvorfor har konkurransen blitt hardere?

  • Flere aktører har oppdaget støtteordningen.
  • Søknadene er bedre forberedt og mer målrettede.
  • Enova har en begrenset støttepott, så bare de mest kostnadseffektive prosjektene får midler.

Hva må til for å kvalifisere seg?
– For å komme gjennom nåløyet må søknaden vise god måloppnåelse innen energiforbedring sett opp mot investeringskostnadene, sier Nyborg.

Konkurransen har blitt hardere, sier Joar Nyborg, LenaEnergi. (Foto: Morten Stene.)

Det betyr at søkerne må ha god oversikt over aktuelle energitiltak, hvilken effekt tiltakene gir, og hva det vil koste å gjennomføre dem. Støtten fra Enova skal bidra til at flere vurderer energiforbedringer – og i tillegg vil tiltakene kunne redusere energiforbruket og dermed senke driftskostnadene

– Enova tilbyr også støtte til energikartlegging, noe vi sterkt anbefaler at gjennomføres før man tar beslutninger om større investeringer i energitiltak, sier Nyborg.

Må vise høy energieffektivitet per støttekrone
– Konkurransen om Enovas støtteordninger er tøffere enn noen gang, sier Nyborg.  Men med en solid energikartlegging, målrettet prosjektplanlegging og en søknad som viser høy energieffekt per støttekroner, kan du fortsatt sikre deg støtte i hard konkurranse.

Vil du vite mer?
Ta gjerne kontakt med oss! Vi hjelper deg med å kartlegge energimulighetene dine, finne de riktige tiltakene og utarbeide en søknad som står sterkest i konkurransen.

Ta kontakt på post@leanenergi.no eller 990 05 570!

Andre saker