GRØNNE LEIEAVTALER fungerer som en bro mellom ulike aktører i eiendomsmarkedet. (Foto: kia/ms)
Grønne leieavtaler – et samarbeids-verktøy
En nøkkel til energieffektivisering og bærekraftig drift i utleiebygg
Morten Stene

[addtoany]

Grønne leieavtaler er avtaler mellom byggeiere og leietakere med et tydelig mål: å fremme energieffektivisering, bærekraft og miljøvennlig drift i yrkesbygg. De bidrar til å løse det klassiske problemet der én part betaler for oppgraderingene, mens en annen part høster fordelene.

Bro mellom ulike interesser

Grønne leieavtaler fungerer som en bro mellom ulike aktører i eiendomsmarkedet. Leietakere ønsker lavere driftskostnader og en tydelig grønn profil, mens byggeiere er opptatt av verdistigning og forutsigbar drift. En grønn leieavtale skaper en struktur for samarbeid som ivaretar begge parters behov på en balansert måte.

Hva er en grønn leieavtale?

I utgangspunktet er en grønn leieavtale en ordinær leieavtale som utvides med bestemmelser om energi- og ressursbruk, vedlikehold, oppgraderinger, miljøsertifiseringer, driftsrutiner og rapportering.

Joar Nyborg, Lean Energi. (Foto: Morten Stene)

– Ofte inneholder avtalene også regler for hvordan kostnader og besparelser ved energieffektivisering skal fordeles, sier Joar Nyborg i LeanEnergi. Hensikten er å legge til rette for et reelt samarbeid om grønnere drift og modernisering – og å tydeliggjøre hvordan utgifter og gevinster fordeles rettferdig.

Hvordan fungerer det i praksis?

I praksis kan grønne leieavtaler inneholde alt fra forpliktelser om å bruke energibesparende løsninger til konkrete mål for reduksjon av energibruk eller CO₂-utslipp. Leietakeren kan forplikte seg til å rapportere energiforbruk jevnlig, mens byggeieren tar ansvar for å gjennomføre energieffektiviseringstiltak – og dele besparelsene som oppnås.

Fordelene med grønne leieavtaler

Det at energiforbruk jevnlig settes på dagsorden, bidrar til økt bevissthet hos begge parter.

– Både byggeiere og leietakere kan dra nytte av lavere energikostnader over tid, sier Nyborg. Samtidig blir eiendommen mer attraktiv og øker ofte i verdi, mens samarbeidet mellom partene styrkes og risikoen for konflikter reduseres.

Grønne tiltak gir også dokumenterbare miljøgevinster, som kan være verdifulle i bærekraftsrapportering og anbudskonkurranser. I tillegg forbereder avtalene bygget på fremtidige krav, som strengere miljølovgivning.

Utfordringer og fallgruver

Det er ikke til å stikke under stol at det kan være krevende å forhandle fram grønne leieavtaler – særlig i allerede etablerte leieforhold. Slike avtaler krever tillit, god kommunikasjon og forståelse for både tekniske og økonomiske forhold.

– Det er ofte lettest å starte med å bli enige om hva man skal se på, og deretter jobbe seg fram til aktuelle tiltak, forklarer Nyborg.

En nøkkel til det grønne skiftet

Grønne leieavtaler er et sentralt verktøy for å oppnå energieffektivisering og bærekraftig drift i yrkesbygg. De gir et rammeverk som fordeler gevinster og kostnader rettferdig, og legger til rette for samarbeid og utvikling.

Med riktig oppbygging, vilje fra begge parter og gode støtteordninger kan grønne leieavtaler bli en avgjørende faktor i det grønne skiftet i byggsektoren.

Har du innspill, synspunkter eller ønsker dialog om grønne leieavtaler? Ta gjerne kontakt med oss post@leanenergi.no eller 990 05 570!

Andre saker